Masalan
Hammaslääkäriasema

Ientaudit

Ientauteja ovat muun muassa gingiviitti (pinnallisten ienkudosten tulehdus), parodontiitti (hammasta ympäröivien tukikudosten tulehtuminen ja tuhoutuminen) ja ikenen liikakasvu. Ien saattaa myös vetäytyä, jolloin hampaan juuriosa paljastuu. Ientautien erikoislääkäri hoitaa kaikkia näitä ongelmia ja neuvoo potilasta kotihoidossa.

Terve ien. Ien on vaalea, mattapintainen ja appelsiinimainen. Ikenen reuna rajoittuu hampaan kiillerajaan.

Ientulehdus

Ientulehduspotilas ennen hoitoa. Ien on tulehtunut. Hampaissa on hammaskiveä ja plakkia, ikenet ovat kiiltävät, turvonneet ja punaiset.

Sama potilas puhdistuksen jälkeen. Ikenen väri on vaalentunut, turvotus on laskenut ja ikenen pinta on matta. Viimeiseksi puhdistetussa leukaneljänneksessä ien on edelleen hieman punertava. Hampaiden väri johtuu osittain hoidon tukena käytetystä klooriheksidiinisuuhuuhteesta. Väri poistetaan hoidon lopussa soodapuhdistimella.

Parodontiitti

Parodontiitti on hampaiden kiinnityskudosten tauti. Se etenee yleensä salakavalasti ikenen alla. Parodontiitin tuhot näkyvät vasta täydessä ulottovuudessaan, kun ientä avaa kirurgisesti. Pinnallisesti saattaa näkyä vain pientä ienverenvuotoa hampaita harjatessa, tupakoijilla ei välttämättä sitäkään.

Pitkälle edenneessä parodontiitissa juurten pinnat saatetaan joutua puhdistamaan avaamalla ikenet leikkaamalla näkyvyyden lisäämiseksi. Tässä tapauksessa vasemman välihampaan poikkeava anatomia (käyrä juuri) johtaa hampaan ennenaikaiseen poistamiseen, sillä välihampaan toinen juuri on parodontiitin seurauksena täysin irti luusta. Myös takahampaan ennuste on huono juurten haarautumiskohdan paljastumisen myötä.

Välihampaan juuret ovat irronneet täysin ientaudin seurauksena ja hammas joudutaan poistamaan. Hammas korvataan tässä tapauksessa myöhemmin implantilla.

Ikenen liikakasvu

Ienten liikakasvu voi johtua esimerkiksi lääkkeiden käytöstä. Liikakasvu vaikeuttaa hampaiden kotihoitoa. Hoitona hammaskiven poisto ja tarvittaessa ikenen liikakasvun poisto. Tehostettu kotihoito auttaa muutosten ehkäisemiseksi.

Ikenen vetäytyminen

Ikenen vetäytymisen syynä voi olla liian innokas hampaiden harjaaminen tai ikenen trauma. Ien voi vetäytyä myös oikomishoidon tai purennan seurauksena. Vetäytynyt ien voidaan hoitaa leikkaamalla tietyin kriteerein. Paljastunut juuren osa voidaan peittää hammasvälien kudosten korkeudelle. Jos kyseessä on pitkälle edennyt parodontiitti ja kudosta puuttuu myös hammasväleissä leikkaus ei onnistu.

Vetäytyminen ennen hoitoa.

Hoidon jälkeen.

Vetäytyminen ennen hoitoa.

Hoidon jälkeen.